Hoe weet ik of ik bedwantsen heb?

Niet ieder rood puntje op je lijf is van een bedwants!

Je kan er alleen zeker van zijn als je ook daadwerkelijk een bedwants in de ruimte vindt waar je vermoed dat de bultjes zijn ontstaan.

Bedwantsen verschuilen zich goed dus het valt niet mee om deze op te sporen. Later hierover meer.

Rode bultjes kunnen door allerlei oorzaken ontstaan, sowieso bij twijfel een huisarts raadplegen! Naast bedwantsen kunnen onderstaan de ook voor de nodige uitslag geven

### Hoe herken je een bedwants

Deze kleine platte beestjes zijn lichtschuw en verschuilen zich daarom in donkere plekjes, denk hierbij aan;

  • randen van matrassen
  • tussen plint en behang
  • naden van koffers of meubilair
  • stopcontacten en elektrische apparatuur
  • naden in kledingkasten

Als je niet in bepaalde spleetjes kunt kijken (bijvoorbeeld achter een plint) spuit hier dan een klein beetje met deze spuitbus tegen kruipende insecten, hiermee bestrijd je ze maar lok je ze ook uit hun schuil plek.

Een andere goede detectie mogelijkheid is om speciale dubbelzijdige tape rondom bedpoten of op plinten te plakken. Deze tape uit het assortiment van PestiBus bestrijdingsproducten is speciaal ontwikkeld zodat deze ook op behang kan worden geplakt zonder al te veel beschadigingen achter te laten.

LET OP, bij monitoring door middel van tape rondom bedpoten moet het bed, bijhorende kussens en dekbed vrij van de muur staan!! Anders lopen ze via de muur of meubilair alsnog in je bed.

Bedwantsen zijn kleine, vleugelloze insecten die zich voeden met het bloed van mensen en dieren. Ze zijn bruin van kleur, ongeveer zo groot als een appelpit en komen voornamelijk voor in matrassen, beddengoed en andere zachte meubels. Bedwantsen kunnen jeukende beten veroorzaken en zijn een veelvoorkomend probleem in huizen en hotels.

### Stappen Bestrijden van bedwantsen

Het bestrijden van bedwantsen kan een uitdagende taak zijn, vooral omdat deze kleine insecten zich snel vermenigvuldigen en moeilijk te detecteren zijn. Hier volgt een uitgebreide gids over hoe je bedwantsen effectief kunt bestrijden

#### 1. **Grondig Inspecteren**

Voordat je begint met het bestrijden van bedwantsen, moet je een grondige inspectie uitvoeren. Controleer de naden van je matras, boxspring, bedframe en andere meubels in de slaapkamer. Gebruik een zaklamp en een vergrootglas om de bedwantsen op te sporen.

#### 2. **Matrassen en Bedden Behandelen**

**Stofzuigen**: Gebruik een krachtige stofzuiger om je matras, bedframe en vloeren grondig te stofzuigen. Vergeet niet de naden en kieren van je bed en meubels.

**Was beddengoed op hoge temperatuur van minimaal 60 graden, alleen dan dood je ook de eitjes**: Was je lakens, dekbedden, kussenslopen en andere stoffen

#### 3. **Gebruik van Insecticiden**

– **Professionele producten, spray met permethrin en/of tetramethrin**: Gebruik insecticiden die specifiek ontworpen zijn voor het bestrijden van bedwantsen. Zorg ervoor dat je de instructies nauwkeurig volgt en kies producten die veilig zijn voor gebruik binnenshuis.

– **Diatomeeënaarde**: Dit natuurlijke poeder kan bedwantsen uitdrogen en doden. Strooi het in de naden van je matras, langs plinten en in scheuren.

#### 4. **Hittebehandeling**

Bedwantsen zijn gevoelig voor hitte. Gebruik een stoomreiniger op matrassen, meubels en tapijten om bedwantsen en hun eitjes te doden. Zorg ervoor dat de stoom een temperatuur van minstens 100 graden Celsius bereikt.

#### 5. **Koude Behandeling**

Voorwerpen die niet met hitte behandeld kunnen worden, kunnen in de vriezer worden geplaatst. Bedwantsen sterven bij temperaturen onder -18 graden Celsius. Laat de voorwerpen minstens 48 uur in de vriezer staan.

#### 6. **Professionele Ongediertebestrijding**

Als de bedwantsenplaag ernstig is, is het verstandig om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen. Zij hebben toegang tot sterkere bestrijdingsmiddelen en hebben de ervaring om de bedwantsen effectief te bestrijden.

### Preventie van Bedwantsen

**Inspecteer tweedehands meubels**: Controleer tweedehands meubels altijd grondig voordat je ze in huis haalt.

**Vermijd rommel**: Bedwantsen houden van donkere, rommelige plekken. Houd je huis opgeruimd en schoon.

**Gebruik bedwantsvallen**: Plaats bedwantsvallen onder de poten van je bed om te voorkomen dat bedwantsen in je bed klimmen.

### Conclusie

Het bestrijden van bedwantsen vereist een systematische aanpak en geduld. Door een combinatie van inspectie, schoonmaken, het gebruik van insecticiden en professionele hulp, kun je bedwantsen effectief bestrijden en voorkomen dat ze terugkomen. Voor blijvende resultaten is het belangrijk om ook preventieve maatregelen te nemen.